Dysfagie
Dysfagie is een slikstoornis waarbij het slikken moeizaam of onveilig verloopt. Dit kan komen door veranderingen in de structuren of functies van de mond, keel of het strottenhoofd. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere verslikken, hoesten tijdens het eten of drinken, of het vermijden van maaltijden.
Dysfagie kan ontstaan na hersenletsel, zoals een beroerte (CVA), een ongeval of een tumor. Ook neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, MS of ALS kunnen het slikproces verstoren. Daarnaast kunnen operaties in het hoofd- en halsgebied zorgen voor plaatselijke beschadigingen die het slikken bemoeilijken. Zelfs stress of angst kan leiden tot slikproblemen.
Slikstoornissen hebben vaak zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijk kunnen ze leiden tot verslikken, moeite met kauwen, achterblijvend voedsel in de mond of keel, en onbedoeld gewichtsverlies. Op sociaal vlak kan het eten in gezelschap als belastend worden ervaren, waardoor het plezier in eten en drinken afneemt.
Onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van slikstoornissen. Wij werken nauw samen met artsen en andere zorgverleners om tot een passende en veilige aanpak te komen.
De logopedist onderzoekt in welke fase van het slikproces de stoornis optreedt en wat de oorzaak is. Indien nodig vindt aanvullend onderzoek plaats, bijvoorbeeld door een KNO-arts of radioloog. De uitkomsten worden vaak besproken in een multidisciplinair team, samen met de arts, diëtist, verzorging en – indien gewenst – de cliënt of familie.
Op basis van de bevindingen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit spierversterkende oefeningen, het aanleren van compensatiestrategieën en adviezen over houding, voedselconsistentie en eettechniek. Als volledig herstel niet mogelijk is, richten we ons op het zo veilig en aangenaam mogelijk maken van de eet- en drinkmomenten.