Afasie
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar kan ook ontstaan door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Afasie komt het meest voor bij volwassenen en ouderen, maar ook kinderen en jongeren kunnen hersenletsel oplopen met een afasie als gevolg. Afasie is geen spraakstoornis of cognitieve beperking.
Door afasie kunnen er problemen ontstaan op verschillende gebieden van de taal. Bijvoorbeeld in het begrijpen, spreken, lezen en/of schrijven. Samen geven deze talige problemen stoornissen in de communicatie. De ernst en omvang van de afasie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het hersenletsel.
In onze praktijk zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van neurologische problematieken met betrekking tot de taal. Ieder mens met afasie is verschillend. Afasie is daarom altijd maatwerk. Afhankelijk van de hulpvraag worden samen met de logopedist oefeningen en strategieën toegepast om de taal en spraak te verbeteren en moeilijkheden tijdens het spreken te compenseren.